Történelem

Nagykáta sportélete egy évszázados múltra tekint vissza. Mindez nagyszüleink, dédszüleink idején kezdődött el. Az 1913-ban megalakult Nagykátai Torna Egyesület (NTE) több szakosztályt magában foglalt. Pl.: atlétika, birkózás, lövészet, úszás, labdarúgás. Az évek során további szakosztályok alakultak, mint a sakk, a kézilabda, a futsal, illetve a motorosok.

A labdarúgó szakosztállyal kezdődött minden. 1913-ban a helyi Önkéntes Tűzoltó Egylet szervezte meg a kezdetleges futball-csapatot. Nemsokára elérkezettnek látták az időt egy önnálló sportegyesület létrehozására.

Az ünnepélye eseményre 1913. június 13-án került sor. Az NTE elnöke Gemperle Károly, a település főjegyzője lett. A labdarúgók még abban a hónapban barátságos mérkőzést játszottak a vásártéren a Jászkiséri AC ellen. A találkozó 1–1-s döntetlennel zárult. Találatunkat Burger József szerezte.

Az első világháború alatt a sport és a labdarúgás szünetelt.

Az 1921-es években újjáalakult Nagykátán a labdarúgás. Új nevet is kapott a klub, Nagykátai Turul SE. Ez időtálit Bundy János volt az elnök. Továbbra is a vásártér szolgálta a pálya helyét.

1929-ben épült meg az átmeneti futballpálya, a maival azonos helyen. Az akkori pálya elhelyezkedését tekintve merőleges volt a maival.

1934-ben került sor a pálya kiépítésére. Körbekerítették a területet, gyeptégláztak, fásítottak 1934-ben indult meg a diákcsapat megszervezése, mely Koncz István nevéhez fűződik.

1938-ban a nagykátai Turul SE megszűnik, s újjáalakul Nagykátai MOVE néven. Az 1940-es esztendőben változás történt az egyesület vezetésében. Az új elnök Agócs Károly lett.

A II. világháború sem volt jó hatással a sportéletre. Egy-egy mérkőzésre sor került, de bajnokságban nem szerepeltünk. A háború végső szakaszában a pályán tábori repülőtér volt, a háború végére kopár pusztaság lett a pályából. A kapufáknak nyoma sem maradt.

A negyvenes évek második felében újra kellett kezdeni mindent. Új csapat, új név: Nagykátai MADISZ TE.

Az 1952-es esztendőben újfent újjáalakulás következett. Ezúttal a Nagykátai Petőfi nevet viselte a klub. 1963-ig még a háború után visszazökkenés volt a fő jellemzője a helyi sportéletnek. A hatvanas évek közepétől dr. Kárpáti Ferenc volt az elnök. Ettől kezdve Nagykátai Vörös Meteor Sportkör (VMSK) néven futottunk.

A hetvenes évek első felét a pangás jellemezte. Sem fejlesztést, sem eredményt nem tudott a klub felmutatni. 1976-ban új elnöke lett a VMSK-nak Vágány György személyében. 1978-ban újabb felújításra került sor a Sport utcában. Gyeptéglázás, új salakpálya, korlátkészítés, öltözők közművesítése, sőt felkerültek az első reflektorok is, esti edzésekre is sor kerülhetett.

1981-ben Vágány György helyére Vass Imre, a Telefongyár nagykátai egységének igazgatója került. Ez időtálit igen sikeres volt felnőtt csapatunk. Ennek kapcsán újabb felújítási munkálatok kezdődtek a sporttelepen. Elkészült a fedett lelátó, új gyep került a régi helyére. Felállították az akkori Népstadionban is látható szobor mását a pálya bejáratánál. 1983. augusztus 20-án került sor az ünnepélyes pályaavatóra. Az akkori vezetés kérésére még abban az évben Szabó Béla nekilátott az utánpótlás képzés megkezdésére.

A nyolcvanas évek végén a felnőtt együttes Szabó Béla vezetésével megnyerte a megyei másod osztályú bajnokságot. A kilencvenes években tíz éven keresztül a Pest megyei I. osztályban szerepeltünk. Legjobb eredményünk az 1992/1993-as szezonbeli 2. pozíciónk.

A kétezres évek első felében jött az a hat év, amikor az NB III-ban szerepeltünk. A Fejős Pál által trenírozott gárda a Mátra-, illetve az Alföld-csoportban vitézkedett több-kevesebb sikerrel. 2007-ben ugyan visszaestünk a ,,megye-egybe”, de egy új vezetőség állt fel Hegedűs Józseffel az élén, ahol az első helyen az utánpótlás nevelés és az infrastruktúra fejlesztés vette át a főszerepet.

A 2007-ben alakult elnökség összetétele: Hegedűs József, Horváth Károly, Szalkai Péter, Gallai Gergő, Társi Miklós, Szabó Béla. Az évek során a felnőtt együttes stabil tagja lett a ,,megye-kettes” bajnokságoknak. A 2012-es tisztújítás után továbbra is Hegedűs József maradt az elnök, az alelnök Gallai Gergő, míg a tagok Kelemen István, valamint Pikó János lettek. 2009 óta folyamatosan épül és szépül a Nagykátai Városi sporttelep. Új öltöző komplexum épült, elkészült a műfüves és élőfüves edzőpálya, a teljes lelátó gyönyörű székeket kapott, új kispadokon pihenhetnek a cserejátékosok, illetve a korlátok is megszépültek. 2013-ban, az egyesület századik születésnapján egy egész napos, nagyszabású városi eseményre került sor. Pályára léptek az utánpótlás korosztályaink, az öregfiúk, a régi nagykátai légiósok, az aktuális felnőtt csapatunk, a Sülysáp, valamint a Parlament SE gárdái is.

A 2013/2014-es szezonban a felnőtt gárda két nagyon fontos ezüstérmet gyűjtörr be. A Pilisi LK mögött második lett a Pest megyei II. osztály, Keleti csoportjában, valamint a Pest Megyei Kupában egészen a döntőig meneteltek Tóth IStván játékosai, ahol aztán a Csank János vezette Vác FC 3-0-s győzelmet aratott.

A 2014/2015-ös kiírásban duplázott Tóth István csapata. Előbb magabiztosan nyerte a Pest megyei II. osztály, Keleti csoportot, majd a Pest Megyei Kupa-döntőben hosszabbítás után legyőzte a Biatorbágy csapatát 1-0-ra az Üllői Városi Sporttelepen.

A felnőtt gárda 2015 óta a Pest megyei I. osztályban szerepel, amely mellett 10 utánpótláscsapatot és egy öregfiú csapatot is üzemeltet az egyesület.

A Nagykáta SE jelenleg négy szakosztállyal büszkélkedhet. A sakk, a kézilabda, a kosárlabda, valamint a labdarúgás. A legnépszerűbb szakág napjainkban a labdarúgás. A 170 igazolt focista évről évre szép sikereket ér el megyei és országos szinten egyaránt, de ami a legfontosabb, örömmel hódolnak ennek a gyönyörű sportágnak.

Az egyesület címere:

Az egyesület emblémájában megtalálható Nagykáta településének címere, az alapítás dátuma és a klub neve is, illetve a legelső szakosztályra utaló labdarúgó figura. Megfigyelhető a piros-fehér szín dominanciája is a motívumokon, ezek klubunk színeire utalnak. Címerünk jelenlegi formáját a 2000-es évek elején nyerte el Gallai Gergő grafikai munkája nyomán.

Toborzó

Sportszelet

NSE TV

Következik

Pest megyei I. osztály


Dunavarsány - Nagykáta
2018/02/25
14.00

Góllövőlista

12 GÓLOS: Szalkai P.;
5 GÓLOS: Mányi D.;
4 GÓLOS: Sárközi Sz.;
3 GÓLOS: Dancsa M.;
2 GÓLOS: Lakatos B., Czakó I N.;
1 GÓLOS: Sztehlik G., Balogh I., Mányi Zs.

Sikerek

9 Pest megyei
bajnoki cím

1 Pest megyei
kupagyőzelem

Időjárás

facebook

TAO-program


Műfüves pálya